The Eslite Taitung Story Museum

Posted on 2012. 11. 26tags: , ,

Taitung’s New Landmark

Taitung’s art scene begins from the Taitung Railway Arts Village by Taitung’s old railroad station and follows Tiehua Road, the railway plank road, the Tiehua Village, all the way to the Taitung Theater on Kaifeng Street. This triangle area serves as the center for visual arts, fine arts, exhibitions, performing arts, music, as well as lectures and talks by experts in different fields in the Taitung’s growing art scene. Many artists, art aficionados, musicians hang out in this area. Some say you can bump into an artist or a musician anywhere in Taitung. In this case, it is definitely true.

The Taitung Story Museum, also known as the Eslite Taitung Story Museum, is a joint venture between Eslite and the Taitung County Cultural Affairs Department and the first arts space that is state-owned but privately run. The building is built on the site of the old Taitung Land Administration Office. It contains unique architecture dating back to the Japanese Colonial Era, almost 50 years ago. After the Taitung Land Administration Office moved to a new location because of expansion, the old building was abandoned. But its spot at the intersection of Boai Road and Tiehua Road was a really good location. Many local residents and artists thought it would be great to revitalize the space, so they petitioned the local government to make good use of the space, allowing its existence to advance the growth of arts in Taitung.

Blue Print, Guo-Cang Liu

Walking through the Eslite Taitung Story Museum, an entirely different space emerges. A plaza, chairs, boutiques, undecorated concrete walls marked with the traces of passing years, tell stories of the past in what was once the Taitung Land Administration Office, casting shadows of history, creating a sense of conflict with the blue wall on the right.

The wall on the right is a work by architect Guo-Cang Liu, who created the original “Blue Print" in Tainan. In the form of an industrial blueprint, Liu painted the wall sapphire. In a planar approach of white lines, Liu created the original silhouettes of the building with furniture and windows, like a perspective view. Liu also attached old furniture to the wall, making it look like a three-dimensional blueprint. The building has changed because of its functionality, and the sense of space and the actual design of the space are no longer the same. Yet through Liu’s work, one can see the past clearly, how the space existed, and how it was used. “Blue Print" serves as a virtual corridor of time, allowing viewers to visit the past.